PolskaWrocław: rekordowy bigos

Wrocław: rekordowy bigos

Wrocławscy kucharze ustanowili rekord Guinessa w ugotowaniu największej porcji bigosu. Na patelni o średnicy prawie 2,5 metra przyrządzono 280 kg tego kapuścianego polskiego przysmaku.

14.09.2002 | aktual.: 14.09.2002 19:15

Zużyto po 130 kg słodkiej i kiszonej kapusty, po 17 kg mięsa i kiełbasy, 15 kilo cebuli i 11 kilogramów kapeluszy świeżych tegorocznych podgrzybków. Wszystko podlano skrzynką czerwonego wytrawnego wina. Bigosu starczyło dla półtora tysiąca osób.

To już 12 wrocławski rekord. Wśród nich jest także ustanowiony przez dziennikarzy Polskiego Radia Wrocław w prowadzeniu non stop programu na żywo. (aka)

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)