Trwa ładowanie...
d43mtvk
23-01-2004 01:20

Witamy w Unii

W Polsce działa legalnie 3548 zakładów
przetwórstwa mięsnego. Co najmniej połowa z nich będzie musiała
zniknąć po 1 maja 2004 r. z powodu niedostosowania się do nowych
przepisów - pisze "Nasz Dziennik". Gazeta opublikowała fragment dość szczegółowych zapisów wymagań
sanitarno-weterynaryjnych stawianych polskim zakładom branży
mięsnej.

d43mtvk
d43mtvk

W komentarzu publicysta "Naszego Dziennika" Marek Garbacz stwierdza, że już pobieżny rachunek zysków i strat jasno wskazuje, iż powinniśmy liczyć się raczej z tymi drugimi, a nadzieje gospodarcze powinniśmy pokładać w nas samych.

Nikt nie kwestionuje potrzeby zmian warunków produkcji i przechowywania wyrobów mięsnych czy mlecznych, o ile są one rzeczywiście uzasadnione, a nie wyimaginowane. Jednak bardzo krótki czas na wykonanie inwestycji wymaganych prawem weterynaryjnym, do tego brak wsparcia kredytowego, ekspansja zagranicznych koncernów powodująca zawężanie rynków rodzimych sprawiają, że olbrzymia liczba podmiotów gospodarczych z branży mięsnej czy mleczarskiej niebawem po prostu przestanie istnieć - podkreśla publicysta "Naszego Dziennika".

Ludzie tam zatrudnieni (a chodzi o dziesiątki tysięcy) w większości zasilą i tak już wielomilionowe szeregi bezrobotnych. Według szacunków ministerstwa rolnictwa tylko 12,6%. podmiotów gospodarczych z branży przetwórstwa mięsnego ma szanse na przetrwanie - pisze "Nasz Dziennik". (PAP)

Więcej: Nasz Dziennik - Witamy w UniiNasz Dziennik - Witamy w Unii

d43mtvk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43mtvk
Więcej tematów