Witamina C pomaga w cukrzycy
Witamina C może zapobiegać niektórym powikłaniom, związanym z cukrzycą - wynika z brytyjskich badań opublikowanych na łamach "Diabetes Care".
Podwyższony poziom cukru może prowadzić do uszkodzeń mitochondriów, które wytwarzają energię w komórkach - w efekcie powstają wolne rodniki. Niekorzystny efekt utrzymuje się jeszcze długo po obniżeniu poziomu cukru - wolne rodniki uszkadzają tkanki, co w wielu przypadkach prowadzi do uszkodzenia serca, utraty wzroku i amputacji kończyn.
Jak wykazali naukowcy z University of Warwick, jeśli oprócz obniżającej poziom cukru insuliny pacjent dostaje witaminę C, poziom wolnych rodników wraca do normy. Podobne działanie ma również obniżający ciśnienie tętnicze lek - telmisarten. Witamina C usuwa uszkadzające tkanki wolne rodniki, natomiast telmisarten pobudza działanie naturalnych mechanizmów ochronnych.