ŚwiatWino w proszku

Wino w proszku

Uzyskiwany z winiarskich odpadów proszek ma mieć wszystkie zalety zdrowotne wina, ale nie zawiera alkoholu - informuje serwis "EurekAlert".

18.09.2009 | aktual.: 18.09.2009 09:40

Ponieważ odpady z produkcji wina zawierają korzystne dla zdrowia substancje (białka, witaminy z grupy B, składniki mineralne i polifenole) w większym stężeniu niż samo wino, naukowcy uznali, że powinny być spożywane przez ludzi, a nie trafiać na wysypiska.

Co roku tylko w Niemczech powstaje 120 000 hektolitrów takich odpadów. Sposób wytwarzania z nich proszku opracowali specjaliści z małej niemieckiej firmy Spectral Service wspólnie z Technologie-Transfer Zentrum.

Winny proszek może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie - zarówno przy wytwarzaniu jogurtów, lodów, ciastek i czekolad, jak i kremów przeciwzmarszczkowych oraz maseczek kosmetycznych (kosmetyki opracowuje hiszpańska firma Alfaverde Productos Naturales). Spożycie zawierających proszek produktów powinno zapobiegać chorobom serca i naczyń, stanom zapalnym czy zakrzepom.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)