Nowe miejsce: Taco Libre
Od meksykańskiej jaskini do foodtrucka w centrum Warszawy. Sprawdźcie nową mobilną meksykańską restaurację!
04.09.2014 17:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W centrum Warszawy, na rogu Żurawiej i Poznańskiej, zaparkował nowy foodtruck - Taco Libre. Jego twórcy, Rafał Sieradzki i Jolanta Sikorska to grotołazi, którzy miłością do meksykańskiej kuchni zarazili się przy okazji wyprawy do jaskini J2, jednej z najgłębszych jaskiń na półkuli zachodniej. Po wyprawie chcieliśmy chwilę odpocząć i spędziliśmy parę dni włócząc się po kraju. Szybko nadrobiliśmy stracone kilogramy, stołując się w ulicznych budach. Mówiąc wprost: zakochaliśmy się w tamtych tacosach, salsach i burritos! - mówią.
Po powrocie brakowało nam tych smaków i klimatu, wiec postanowiliśmy sami je sobie zapewnić - opowiadają. Zaprosili do spółki kolegę, Rafała Buchalskiego, kupili budę na kółkach i postanowili wybawić ją od nudy hot-dogów i hamburgerów. Nowy foodtruck swoją premierę miał półtora tygodnia temu, a od wtorku można spotkać go w centrum Warszawy. Na ostatnich targach Drugie Śniadanie odwiedził nas Meksykanin. Kazał wszystkim zamknąć oczy i spróbować naszego tacosa. "Poczujecie się jak w Meksyku", powiedział- opowiada nam Rafał Sieradzki - To była najmilsza recenzja i najpiękniejszy komplement, jaki usłyszeliśmy.
Menu w taco libre jest krótkie, ale jakże podobne do tych z meksykańskich wózków ulicznych! Znajdziemy tu trzy rodzaje tacos (3 sztuki za 15-17zł), quesadille (mała - 20 zł, duża - 25 zł) oraz huevos rancheros (jajka po farmersku, serwowane w tortillach - 15 zł). Do tego 4 rodzaje typowo meksykańskich sals - salsa roja, salsa verde, chipotle oraz guacamole. Tacosy przyrządzane są na bezglutenowych tortillach produkowanych przez polsko-meksykańskie małżeństwo - firmę Molino spod Krakowa.
Zobacz także: Targ Drugie Śniadanie przenosi się na Forty Bema