Nowe miejsce: Dziao
Pierwsza pierogarnia chińska z kuchnią jiangsuską!
14.02.2014 10:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nowy lokal z kuchnią chińską – Dziao pojawił się kilka dni temu na Podwalu. W dużym skrócie - to chińska pierogarnia, specjalizująca się w potrawach z prowincji Jiangsu. Dziao to kolejny krok do odczarowania kuchni chińskiej. To odczarowanie jest potrzebne, bowiem o wielu potrawach mówimy po prostu "chińszczyzna" lub "chińczyk" nie zastanawiając się skąd taka potrawa pochodzi i czy w ogóle w Chinach jest znana.
To kraj, który jest trzeci na świecie pod względem wielkości powierzchni! Występują tam duże różnice w rejonach kraju jeśli chodzi o np. warunki klimatyczne czy obyczajowe. Te różnice decydują o zwyczajach odżywiania się i wymaganiach smakowych. Chiny mają aż 8 regionalnych kuchni noszących nazwę poszczególnych prowincji.
Kuchnia jiangsuska zaliczana jest do tych najsłynniejszych.
W menu Dziao znajdziemy spory wybór pierogów z różnymi nadzieniami np. z wołowiną, kapustą kiszoną i grzybami, szpinakiem i pieczarkami, makrelą czy... krewetkami. Zjemy tu również tu jiangsuskie zupy i sałatki (np. z wodorostami). Zdjęcie menu znajdziecie poniżej. Poza tym zjemy tam kurczaka lub herbaciane jajka na twardo, które pod skorupką kryją marmurkowy ornament. Pierogi mają różne kolory, dzięki czemu łatwiej zapamiętamy te, które nam smakowały.
Oryginalnie nie musi oznaczać drogo. Micha jiangsuskich pierogów kosztuje 14 zł (z krewetkami - 18). Ogólnie za 20 zł najemy się spokojnie. Można płacić kartą.
DZIAO
ul. Podwale 19
Godz. otwarcia: codziennie 11.00-22.00
STRONA internetowa.