Nowe miejsce: Blue Plate Chicken
Kurczaki, przyjacielska atmosfera i typowa dla USA otwartość i gościnność
11.12.2014 12:20
Przy Krakowskim Przedmieściu już za klika dni pierwszych gości przyjmie restauracja Blue Plate Chicken. Jak zapowiadają jej właściciele - restauracja będzie prekursorem amerykańskiej kuchni typu blue plate special, czyli pożywnych dań serwowanych na jednym talerzu. W menu znaleźć mamy smakowitą fuzję slow food i… soul food, czyli kuchni południowych stanów USA.
- Filarem naszej kuchni będą dania blue plate special, czyli szybkie, ale zarazem smaczne i pożywne posiłki serwowane na jednym talerzu w restauracjach typu diner. To rodzaj kuchni pochodzący z lat 20. z USA, którą chcemy dziś przenieść do Polski i na nowo odkryć jej smaki - informuje WawaLove.pl Max Filipowicz, pomysłodawca restauracji.
Nowy lokal będzie specjalizował się w daniach kuchni południowych stanów USA, czyli soul food. Typowy dla tego regionu smażony kurczak w panierce będzie podawany w różnych odsłonach, m.in. w postaci skrzydełek lub z gofrem. Do tego własnej produkcji sosy, ciasta według tradycyjnych amerykańskich przepisów (w tym słynne, amerykańskie przekładańce)
.
Lokal ma być czynny od 7.00 rano do późnego wieczora. Raniutko będzie można wpaść na anglosaskie śniadanie w dwóch wersjach: amerykańskiej (bardziej na słodko) i angielskiej, z obowiązkowymi jajkami z bekonem. Dla śpiochów kuchnia będzie serwować śniadania nawet późnym popołudniem. W porze lunchu królować będą dania jednotalerzowe (z kurczakiem w roli głównej). Wieczorem będzie można przyjść tu na obiad lub kolację.
Lokal podzielono na dwie części. Dolną z barem, dla tych, którzy się spieszą i chcą coś na szybko zjeść (będzie tu dostać kanapki w kilkunastu odsłonach). Z kolei osobom, które chcą rozkoszować się dłużej jedzeniem, czy spędzić czas w gronie przyjaciół - restauracja zaoferuje przestronną antresolę.
Restauracja będzie miała w swojej ofercie nie tylko kuchnię amerykańską, ale i bar z alkoholami, serwujący głównie typowe amerykańskie drinki i koktajle na bazie burbona. Poza tym właściciele przewidują też anglosaskie cydry i piwa.
Jak zapewnia WawaLove.pl restaurator - amerykańskie będzie tu nie tylko menu, ale i podejście do gości. W restauracji ma panować przyjacielska atmosfera i typowa dla USA otwartość i gościnność.
Blue Plate Chicken
Krakowskie Przedmieście 16/18, Warszawa
Godz. otwarcia. Od 7.00 rano do późnego wieczora.
Strona internetowa .