Upiekli 4-metrowy piernik
Na świdnickim Rynku każdy będzie mógł spróbować świątecznego piernika-giganta. Wielkie ciasto ma 4 metry kwadratowe. Upiekli je rzemieślnicy z tutejszego cechu.
22.12.2007 | aktual.: 22.12.2007 14:06
To było dla nas duże wyzwanie. Ciasto robiliśmy kilkanaście godzin- przyznaje Irena Trzcińska, starszy cechu. Do przygotowania piernika zostało wykorzystanych 6 kg miodu, jak zaznaczają rzemieślnicy, prawdziwego, 5 kg czekolady, 25 kg marmolady i ponad dwa razy więcej mąki. Świąteczny wypiek naszpikowany jest bakaliami i polany czekoladą.
Nie zapomnieliśmy o dekoracji. Na wierzchu są kontury choinki z czekoladowymi bombkami- dodaje pani Irena. Degustacja rozpocznie się o godz. 16.10. Cukiernicy zapewniają, że w Świdnicy smakołyku dla nikogo nie zabraknie.
(NaszeMiasto.pl)
Sylwia Królikowska