PolskaUlepili rekordowego pieroga

Ulepili rekordowego pieroga



Wykonany jest z 18 kilogramów mąki i 12 kilogramów farszu. Mowa o największym pierogu na świecie. Wczoraj na Targu Węglowym w Gdańsku, już po raz trzeci, odbył się Dzień Pieroga. Tym razem ustanowiono rekord świata w gotowaniu największego staropolskiego specjału.

Ulepili rekordowego pieroga

27.09.2004 | aktual.: 27.09.2004 08:46

Pieróg przygotowany został w kotle o średnicy 100 centymetów i pojemności 250 litrów. Po ugotowaniu każdy mógł posmakować rekordzisty. Nie zabrakło też kulinarnych konkursów. Gdańszczanie wzięli udział m.in. w jedzeniu pierogów na czas. Zawodnicy jedli za pomocą sztućców, inni bez. Popijali wodą.

Zwycięzca zjadł 31 pierogów w 10 minut! W nagrodę pojedzie na pięciodniową wycieczkę do Paryża. - Lubię pierogi, to się zgłosiłem do konkursu. Nie podejrzewałem jednak, że zjem aż tyle - powiedział nam po konkursie Tadeusz Stefański, zwycięzca. W sztuce lepienia pierogów mogli też sprawdzić się dziennikarze, politycy wspierani przez sportowców. Wygrali dziennikarze wspierani dzielnie przez florecistkę Annę Rybicką. Organizatorem imprezy była restauracja La Pasta i Pierogarnia U Dzika.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)