ŚwiatTrujące migdały

Trujące migdały

Amerykański urząd ds.
żywności i leków (US FDA) ostrzegł oficjalnie przed kupowaniem
sprzedawanych przez jedną z firm kalifornijskich migdałów,
mogących zawierać bakterie salmonelli. Migdały, przeznaczone
pierwotnie na rynek wewnętrzny, zostały wyeksportowane do Europy,
Azji i Meksyku.
W samych Stanach Zjednoczonych po spożyciu migdałów salmonellą
zaraziło się co najmniej 18 osób.

22.05.2004 | aktual.: 22.05.2004 11:45

Migdały pochodzą z firmy Paramount Farms Inc. z Lost Hills w Kalifornii i mają datę spożycia do 21 sierpnia obecnego roku i późniejszą. FDA zaapelowała do klientów kupujących ten przysmak o sprawdzanie zarówno firmy, z której pochodzi, jak i daty przydatności do spożycia. Producent wycofuje obecnie z rynku migdały, mogące stać się źródłem zarażenia salmonellą.

Bakterie te mogą wywołać silne zatrucie, szczególnie groźne dla dzieci i osób starszych.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)