Tort gigant
(RadioZet)
Ważący ponad tonę tort przygotowali cukiernicy z okazji 750-tej rocznicy lokacji Poznania.
"Robiliśmy go kilkanaście godzin, 35 poznańskich cukierników. Bez żadnej konkurencji i rywalizacji. Trzy smaki: truskawkowy, tiramisu i gruszkowy" - powiedział jeden z cukierników.
Przypominający wielobarwny dywan miał 16 m i 45 cm długości oraz 1 m i 26 cm szerokości. W najwyższym miejscu wysokość tortu wynosiła 2 m 36 cm, a w najniższym - 9,5 cm.
Całość udekorowano truskawkami, winogronami i pomarańczami. Łącznie cukiernicy zużyli 100 kg biszkoptu, 40 kg ponczu, 25 kg dżemu, 225 kg śmietany, 240 kg owoców, 100 kg galaretki.
Smakołyk-gigant zjadło kilka tysięcy ludzi.
"Smaczne, szkoda, że dają tylko po kawałeczku" - powiedział jeden z Poznaniaków. "A ja przyszedłem zobaczyć, jeść się boję, potem, jak po tych największych na świecie lodach w Kaliszu, połowa wyląduje w szpitalu" - skomentował inny.
Według dyrektora wydawnictwa przygotowującego Polską edycję Księgi Guinnessa, poznańscy cukiernicy pobili rekord. Poprzedni największy tort na świecie powstał w Nowym Jorku dwa lata temu i ważył 693 kg.