Trwa ładowanie...
d3io06c
20-12-2004 06:58

Termometr zamiast kucharki

Stołówki muszą się zaopatrzyć w specjalne
termometry, którymi będą badać ciepłotę podawanego na stół mięsa,
kotletów czy pierogów. Taki jest wymóg Unii Europejskiej, zgodnie
z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej (po angielsku GMP) -
donosi "Dziennik Łódzki".

d3io06c
d3io06c

Dotąd kucharki sprawdzały potrawy podawane na stół w sposób organoleptyczny i jakoś nikt się nie skarżył - mówi Teresa Majcher, dyrektor Przedszkola nr 1 w Rawie Mazowieckiej. Termometr kosztuje około 200 złotych, dla niektórych placówek to spory wydatek - mówi gazecie Teresa Majcher.

Sanepidy zaczynają egzekwować ten wymóg. Przygotowane do spożycia mięso powinno mieć 73 stopnie Celsjusza. To jest temperatura, w której nie rozwijają się bakterie chorobotwórcze - mówi Zofia Biedrzycka, kierownik sanepidu w Skierniewicach - informuje "Dziennik Łódzki". (PAP)

d3io06c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3io06c
Więcej tematów