Święto Wesołego Karpia
Zwiedzanie gospodarstwa rybackiego położonego
na terenie rezerwatu przyrody oraz degustacja potraw z karpia to
główne atrakcje Święta Wesołego Karpia, zorganizowanego w
okolicach Przemkowa (Dolnośląskie) w związku z rozpoczęciem
odłowów tej ryby na wigilijne stoły.
29.10.2005 | aktual.: 29.10.2005 12:08
Stawy na terenie naszego rezerwatu zajmują powierzchnię blisko tysiąca hektarów. Na części z nich gospodarują rybacy, dla których od października zaczyna się okres wytężonej pracy - to sezon odłowów - powiedział Lucjan Zawadzki z Przemkowskiego Parku Krajobrazowego.
Odłowy karpia rozpoczynamy w październiku i trwają one do połowy listopada. Rybę trzeba złowić jeszcze przed nastaniem mrozów. Potem karpie przechowywane są w specjalnych zbiornikach, aby żywe można było kupić w grudniu - wyjaśniła Magdalena Masternak ze Stawów Przemkowskich. Dodała, że w tym roku w tamtejszych stawach złowionych zostanie ponad 300 ton karpi.
Przemkowski rezerwat, utworzony w 1984 roku, jest siedliskiem ok. 150 gatunków ptaków, w tym bardzo rzadkich. Niektóre z nich, np. bąk, kania ruda i czarna czy łabędź krzykliwy to gatunki zagrożone w Europie, a dwa - derkacz i kaczka podgorzałka - gatunki zagrożone w skali świata.
Tutejsze stawy to specyficzne ekosystemy stworzone przez człowieka. Kilka z nich na powierzchni 150 hektarów powstało jeszcze przed wojną. Pozostałe już po niej. Stawy są rajem dla ptaków. Mamy tu m.in. najliczniejszą na Dolnym Śląsku kolonię czapli siwej - podkreślił Zawadzki.