Święto chleba w Krakowie
Tradycyjne metody wytwarzania chleba, występy ludowych kapel i orkiestr, stoiska z produktami spożywczymi charakterystycznymi dla Małopolski - to tylko część atrakcji tegorocznego święta chleba i Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 9 i 10 czerwca.
06.06.2007 08:04
Impreza, której patronuje "Gazeta Krakowska" już po raz czwarty odbędzie się na Placu Wolnica na krakowskim Kazimierzu. Święto chleba to tradycyjne spotkanie piekarzy i wytwórców regionalnych produktów z szeroką publicznością.
W programie pokaz tradycyjnych metod wytwarzania chleba i gotowanie żuru, wystawa produktów spożywczych pochodzących z Małopolski i charakterystycznych dla tego regionu. Oczywiście wszystkiego będzie można spróbować.
Wśród imprez towarzyszących m.in. występy orkiestr i kapel ludowych, konkursy o tematyce piekarskiej, pieczenie obwarzanków przygotowywanych przez dzieci.
Otwarcie imprezy nastąpi w sobotę 9 czerwca o godz. 11. Następnie rozpocznie się plebiscyt "Małopolski Smak", potem prezentacje wystawców, występy orkiestr i zespołów folklorystycznych, plenerowe gotowanie regionalnego żuru, degustacje produktów regionalnych.
Zakończenie święta nastąpi w niedzielę - po rozstrzygnięciu plebiscytu krakowianie wysłuchają koncertu o godz. 17.40.