Sos sojowy przeciw starzeniu się
Nader popularny w krajach Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej ciemny sos sojowy może się okazać skuteczniejszy w zapobieganiu starzeniu się komórek organizmu niż czerwone wino czy witmina C - napisał singapurski dziennik "Straits Times".
Powołując się na opracowanie grupy singapurskich naukowców, dziennik pisze, że otrzymywany drogą fermentacji ziaren soi sos zawiera substancje, które 10-krotnie aktywniej spowalniają procesy utleniania w komórkach ludzkich niż czerwone wino i aż 150-krotnie bardziej niż witamina C.
Naukowcy z singapurskiego uniwersytetu mówią też, że poza właściwościami antyutleniającymi sosy sojowe bardzo poprawiają krążenie krwi. Przestrzegają jednak przed nadmiernym spożyciem sosów, które z racji dużej zawartości soli mogą podnieść ciśnienie krwi.
Singapurscy badacze nie konkretyzują, czy jako surowiec do wyrobu sosu może służyć soja modyfikowana genetycznie czy tylko ta naturalna.