Trwa ładowanie...
d7bkipd
azja
03-06-2006 19:25

Sos sojowy przeciw starzeniu się

Nader popularny w krajach Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej ciemny sos sojowy może się okazać skuteczniejszy w zapobieganiu starzeniu się komórek organizmu niż czerwone wino czy witmina C - napisał singapurski dziennik "Straits Times".

d7bkipd
d7bkipd

Powołując się na opracowanie grupy singapurskich naukowców, dziennik pisze, że otrzymywany drogą fermentacji ziaren soi sos zawiera substancje, które 10-krotnie aktywniej spowalniają procesy utleniania w komórkach ludzkich niż czerwone wino i aż 150-krotnie bardziej niż witamina C.

Naukowcy z singapurskiego uniwersytetu mówią też, że poza właściwościami antyutleniającymi sosy sojowe bardzo poprawiają krążenie krwi. Przestrzegają jednak przed nadmiernym spożyciem sosów, które z racji dużej zawartości soli mogą podnieść ciśnienie krwi.

Singapurscy badacze nie konkretyzują, czy jako surowiec do wyrobu sosu może służyć soja modyfikowana genetycznie czy tylko ta naturalna.

d7bkipd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7bkipd
Więcej tematów