Solisz - Unia nie dopłaci
"Dziennik Łódzki" ostrzega, że producenci
przetworów rolnych mogą się pożegnać z unijnymi dopłatami,
jeśli przy produkcji używają soli.
21.07.2005 | aktual.: 21.07.2005 06:38
Firmie z Dylowa Szlacheckiego (pow. pajęczański), produkującej m.in. ogórki konserwowe, majonez i musztardę, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa odmówiła przyznania pieniędzy z unijnej kasy - informuje gazeta.
W pierwszym zdaniu odmowy przeczytaliśmy, że wniosek jest niezgodny z zasadami udzielania pomocy, ponieważ przy produkcji używamy soli - mówi dziennikowi Danuta Dziadak, pracownica firmy. A jak zrobić przetwory warzywne bez soli? - pyta.
Iwona Musiał, rzeczniczka ARiMR, wyjaśnia w rozmowie z "Dziennikiem Łódzkim", że zgodnie z instrukcjami UE, sól nie jest typowym składnikiem żywności. Wniosku nie odrzucimy, jeśli sól jest używana jako substancja smakowa - twierdzi. Odrzucimy go jednak, jeżeli jest surowcem do produkcji - dodaje.
Czy mamy rozumieć, że ogórki robi się z soli, a nie nią doprawia? - pytają przetwórcy, cytowani przez "Dziennik Łódzki". (PAP)