Soja przeciwko rakowi piersi
Kobiety często jedzące produkty bogate w soję są w mniejszym stopniu zagrożone rakiem piersi - twierdzą amerykańscy i brytyjscy naukowcy. Spożywanie soi może redukować ryzyko zachorowań nawet o 60% - czytamy w internetowym wydaniu Rzeczpospolitej.
08.07.2002 | aktual.: 08.07.2002 08:26
Wykonane przez nas badania potwierdzają przypuszczenie, że spożycie soi może chronić przed rozwojem nowotworu - twierdzą specjaliści z Cancer Research UK, US National Cancer Institute oraz singapurskiego National University.
Przebadali oni 460 kobiet z Chin, analizując ich dietę z uwzględnieniem spożycia soi oraz badając ich piersi mammografem. Wyniki badań prezentuje Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Zdaniem naukowców, właśnie popularność produktów sojowych może tłumaczyć stosunkowo niską zachorowalność na nowotwory piersi w Chinach i Japonii. Wyniki potwierdzają bowiem, że kobiety najczęściej jedzące produkty sojowe, chorowały na raka piersi do 60 proc. rzadziej. (jask)
Więcej: rel="nofollow">Rzeczpospolita - Soja chroni przed rakiem piersiRzeczpospolita - Soja chroni przed rakiem piersi