Śląskie restauracje w Internecie
Jak się je homara, jak ułożyć sztućce na
talerzu, by kelner wiedział, że jeszcze nie skończyliśmy posiłku,
jakie są zalety win z Ameryki Płd. i gdzie na Śląsku można zjeść
sushi - te i inne informacje znajdą się w wortalu poświęconym
sztuce jedzenia i śląskim restauracjom, który zostanie uruchomiony
w poniedziałek.
Na pomysł powołania wortalu wpadł prozaik i krytyk kulinarny Jarosław Gibas, który przez 4,5 roku napisał kilkaset recenzji na temat śląskich restauracji dla katowickiego dodatku "Gazety Wyborczej".
Dzwoni do mnie mnóstwo ludzi z pytaniem o to, gdzie na Śląsku warto pójść, a działa tu przecież ok. tysiąca restauracji. Pomyślałem, że takiej wiedzy faktycznie brakuje. Sam szukałem informacji o restauracjach w internecie i były szczątkowe oraz bardzo często nieaktualne. Postanowiłem więc zrobić wortal, w którym będzie wszystko - powiedział Gibas.
Wortal pod adresem www.nawidelcu.pl będzie zawierał aktualną bazę danych o śląskich restauracjach, opartą o dokładne badania przeprowadzone przez ankieterów. Każda będzie miała recenzję oraz forum, na którym mogą się wypowiadać internauci. Można tam będzie również znaleźć ilustrowane zdjęciami informacje o tym, jak jeść egzotyczne potrawy, jak komponować posiłki, jak odróżnić zawodowego barmana od amatora oraz kompendium wiedzy na temat wina i piwa.
Zdaniem Jarosława Gibasa poziom restauracji w województwie śląskim jest bardzo dobry i stale rośnie. Minęły czasy, kiedy można było mieć byle jaką knajpę. Knajpa byle jaka nie ma racji bytu, musi to być miejsce z pomysłem, albo zniknie po dwóch miesiącach. Co dwa tygodnie na śląskim rynku przybywa nowa restauracja. Nie brakuje więc tak oryginalnych miejsc, jak restauracja kaukaska czy średniowieczna, gdzie kelnerki noszą stroje mniszek.