PolskaŚląskie restauracje w Internecie

Śląskie restauracje w Internecie

Jak się je homara, jak ułożyć sztućce na
talerzu, by kelner wiedział, że jeszcze nie skończyliśmy posiłku,
jakie są zalety win z Ameryki Płd. i gdzie na Śląsku można zjeść
sushi - te i inne informacje znajdą się w wortalu poświęconym
sztuce jedzenia i śląskim restauracjom, który zostanie uruchomiony
w poniedziałek.

12.12.2004 | aktual.: 12.12.2004 20:01

Na pomysł powołania wortalu wpadł prozaik i krytyk kulinarny Jarosław Gibas, który przez 4,5 roku napisał kilkaset recenzji na temat śląskich restauracji dla katowickiego dodatku "Gazety Wyborczej".

Dzwoni do mnie mnóstwo ludzi z pytaniem o to, gdzie na Śląsku warto pójść, a działa tu przecież ok. tysiąca restauracji. Pomyślałem, że takiej wiedzy faktycznie brakuje. Sam szukałem informacji o restauracjach w internecie i były szczątkowe oraz bardzo często nieaktualne. Postanowiłem więc zrobić wortal, w którym będzie wszystko - powiedział Gibas.

Wortal pod adresem www.nawidelcu.pl będzie zawierał aktualną bazę danych o śląskich restauracjach, opartą o dokładne badania przeprowadzone przez ankieterów. Każda będzie miała recenzję oraz forum, na którym mogą się wypowiadać internauci. Można tam będzie również znaleźć ilustrowane zdjęciami informacje o tym, jak jeść egzotyczne potrawy, jak komponować posiłki, jak odróżnić zawodowego barmana od amatora oraz kompendium wiedzy na temat wina i piwa.

Zdaniem Jarosława Gibasa poziom restauracji w województwie śląskim jest bardzo dobry i stale rośnie. Minęły czasy, kiedy można było mieć byle jaką knajpę. Knajpa byle jaka nie ma racji bytu, musi to być miejsce z pomysłem, albo zniknie po dwóch miesiącach. Co dwa tygodnie na śląskim rynku przybywa nowa restauracja. Nie brakuje więc tak oryginalnych miejsc, jak restauracja kaukaska czy średniowieczna, gdzie kelnerki noszą stroje mniszek.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)