Sernik i pierniki z Torunia
Sernik na słono zaproponowany przez
toruniankę Joannę Tosik był ozdobą pokazu kuchni polskiej w
Brukseli. W ubiegłym tygodniu z głównej restauracji Parlamentu
Europejskiego serwowano potrawy, które zwyciężyły w konkursie
"Polskie danie dla Europy" - piszą "Nowosci".
23.06.2003 | aktual.: 23.06.2003 06:33
Dziennik przypomina, że sernik na słono, który można podawać jako główne danie, wymyśliła nauczycielka języka angielskiego ze Szkoły Podstawowej nr 3. W finale tego kulinarnego konkursu zajął on trzecie miejsce.
Poza "naszym" sernikiem w Brukseli podawano inne finałowe dania: zwycięską zupę z razowca, pstrągi faszerowane kaszą gryczaną oraz pierogi z makiem.. Pat Cox, przewodniczący Parlamentu Europejskiego zachwycał się naszymi pierogami z makiem. Wśród członków parlamentu największe zainteresowanie wzbudzała kasza gryczana, którą wszyscy widzieli i kosztowali po raz pierwszy.
Na deser serwowano toruńskie pierniki z "Kopernika" oraz miody pitne firmy "Pasieka" z Tomaszowa Mazowieckiego.