Przetwórstwo jak na dłoni



Dzisiaj w Poznaniu rozpoczynają się Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego POLAGRA FOOD. Towarzyszyć im będzie Międzynarodowy Salon Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK 2004.

Przetwórstwo jak na dłoni

22.09.2004 | aktual.: 22.09.2004 08:43

Zdaniem Bogusława Zaleskiego, prezesa Zarządu MTP, w sytuacji gdy Polska znajduje się już w Unii Europejskiej, następuje swoisty renesans targów. Ponad 23 tysiące metrów kwadratowych i blisko 1000 wystawców z 29 państw pozwalają ocenić ją jako targi większe niż w ostatnich latach.

- To największe w sektorze przetwórstwa spożywczego targi w Europie – powiedział Tomasz Chmielewski, dyrektor projektu POLAGRA FOOD na Międzynarodowych Targach Poznańskich, na terenie których impreza się odbywa.

Znacząca impreza

O randze każdych targów decyduje nie tylko ilość wystawców i wielkość powierzchni wystawienniczej, ale także nowości. W tym roku wystawcy przedstawią 140 premier – będą oznakowane charakterystycznym, pomarańczowym wykrzyknikiem.

– Nowości przyciągają biznesmenów i misje handlowe – mówi Bogusław Zaleski. – Na tej Polagrze będzie ich niemało, chociażby misja handlowa z Brazylii czy szef największej sieci handlowej w Szwecji.

Targi odwiedzą także przedstawiciele przemysłu i handlu z Czech, Słowacji, Białorusi, Danii, Litwy Francji, Niemiec i Ukrainy. Przybycie do Poznania potwierdzili przedstawiciele Rosji. Osobistości odwiedzające Targi, to drugi czynnik, decydujący o ich znaczeniu. Na Polagrze będą m.in. premier Marek Belka, Jerzy Hausner, minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciecha Olejniczaka, marszałek Józef Oleksy, minister rolnictwa Katalonii.

Zadaniem targów jest promocja najlepszych wyrobów. Stąd wiele konkursów, takich jak Poznaj Dobrą Żywność i nagród – ze Złotymi medalami NBP na czele.

– Targi są miejscem przejrzystej informacji – powiedział nam prezes B. Zaleski. – Dlatego nadają się do promocji nie tylko eksportera, ale gospodarki całego kraju.

Jubileusz rzemieślników

W tym roku 10 lat obecności na targach POLAGRA obchodzi Forum Rzemieślników Rzeźnictwa i Wędliniarstwa oraz Forum Piekarstwa i Cukiernictwa. Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Cukierników, Lodziarzy i Karmelarzy RP oraz Stowarzyszenie Piekarzy RP tradycyjnie organizują na Targach wiele imprez. Jak co roku odbędą się Mistrzostwa Polski Młodych Piekarzy, cukiernicy pokażą swoją sztukę, rzeźnicy zorganizują konkursy dekorowania pater, będą pokazy przygotowania mięsa kulinarnego które – jak mówi Jacek Marcinkowski, viceprezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP – wypiera obecnie wędliny, bo ludzie wolą kupić mięso i przyrządzić je według własnego gustu.

Konkurs piekarzy

Największym wydarzeniem tegorocznej POLAGRY FOOD będzie Międzynarodowy konkurs o Puchar Louis Lesaffre, czyli konkurs kwalifikacyjny o Puchar Świata w Piekarstwie dla Europy Centralnej. Wezmą w nim udział 3-osobowe drużyny z Chorwacji, Czech, Polski, Serbii, Słowacji i Węgier. W drużynie polskiej znalazły się dwie osoby z Radomia i Przemysław Koperski z Poznania – syn właściciela Cukierni i Piekarni Piotr Koperski.

Z konkursów TAROPAKU należy wymienić Solidead Sztaplar Show – konkurs sprawności i jazdy na czas wózków widłowych.

Kiedy i za ile?

Targi potrwają od wtorku 21.09. do piątku 25.09. Zwiedzać je można codziennie od godz. 10 do 17. Bilet normalny kosztuje 25 zł, dla specjalistów - 15 zł.

Barbara Kozłowska

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)