PolskaPraca bez papierosa popłaca

Praca bez papierosa popłaca

30.03.2006 05:50, aktual.: 30.03.2006 06:59

Niepalący pracownik jest bardziej wydajny;
mniej choruje. Według "Gazety Pomorskiej" palacze pracujący w
branży spożywczej mają coraz trudniejsze życie. Niepalący czasami
nawet więcej zarabiają.

Około pięciuset pracowników chojnickich Zakładów Mięsnych "Skiba" dostaje do pensji po 50 zł dodatku dla niepalących. "Zasada ta dotyczy nie tylko osób pracujących na produkcji, ale także sprzedawców w sklepach firmowych" - mówi właściciel zakładów Andrzej Skiba. Taki dodatek motywacyjny do wynagrodzenia wprowadziliśmy już dawno, bo w tej branży palenie nie pasuje. Moim zdaniem, system się sprawdził - podkreśla.

Kierująca jednym ze sklepów firmowych "Skiba" w Bydgoszczy Marzena Krzemkowska, zanim zaczęła pracę w mięsnym, wypalała dziennie niecałą paczkę papierosów. Dodatek motywacyjny podziałał - palenie rzuciła. Dziś w chojnickiej firmie pracują tylko niepalący - przynajmniej tak deklarują.

Taki dodatek za niepalenie to niezły pomysł - uważa prezes Zakładów Mięsnych Polmeat w Brodnicy Henryk Cieśliński. Zastanowimy się nad wprowadzeniem go także w naszej firmie. W części przetwórczej nie wolno palić, w sklepach firmowych sprzedawcy też nie powinni. Wiem, że wielu i tak to robi - dodaje rozmówca "Gazety Pomorskiej". (PAP)

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także