Post ekologiczny w samolotach i hotelach
Powstrzymywanie się od jedzenia mięsa w określone dni tygodnia kojarzy się zwykle z religią, ale okazuje się, że można nie spożywać mięsa też z innych powodów - czytamy w "Rzeczpospolitej".
25.10.2011 | aktual.: 25.10.2011 10:02
Sieć skandynawskich hoteli Nordic Light Hotel i spółka lotnicza Malmö Aviation wycofały w niektóre dni mięso z jadłospisów. Decyzję tłumaczą troską o zmiany klimatyczne. Celem jest zwrócenie uwagi na problem ocieplenie klimatu. Produkcja mięsa jest bowiem ogromnym obciążeniem dla środowiska naturalnego. Najgorsze dla klimatu są krowy i owce.
Znana szwedzka działaczka ekologiczna Gunhild A. Stordalen, która zasiada w europejskiej fundacji klimatycznej, a jednocześnie w zarządzie sieci hotelowej Nordic Choice Hotels, tłumaczy, że niemal jedna piąta gazów cieplarnianych w skali globalnej pochodzi z rolnictwa opartego na hodowli zwierząt.