ŚwiatPost ekologiczny w samolotach i hotelach

Post ekologiczny w samolotach i hotelach

Powstrzymywanie się od jedzenia mięsa w określone dni tygodnia kojarzy się zwykle z religią, ale okazuje się, że można nie spożywać mięsa też z innych powodów - czytamy w "Rzeczpospolitej".

25.10.2011 | aktual.: 25.10.2011 10:02

Sieć skandynawskich hoteli Nordic Light Hotel i spółka lotnicza Malmö Aviation wycofały w niektóre dni mięso z jadłospisów. Decyzję tłumaczą troską o zmiany klimatyczne. Celem jest zwrócenie uwagi na problem ocieplenie klimatu. Produkcja mięsa jest bowiem ogromnym obciążeniem dla środowiska naturalnego. Najgorsze dla klimatu są krowy i owce.

Znana szwedzka działaczka ekologiczna Gunhild A. Stordalen, która zasiada w europejskiej fundacji klimatycznej, a jednocześnie w zarządzie sieci hotelowej Nordic Choice Hotels, tłumaczy, że niemal jedna piąta gazów cieplarnianych w skali globalnej pochodzi z rolnictwa opartego na hodowli zwierząt.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (17)