Pomór świń w Luksemburgu
Komitet weterynaryjny Unii Europejskiej uznał w środę za konieczne wprowadzenie przez Luksemburg zakazu eksportu świń i mięsa wieprzowego. Powodem jest pojawienie się na terenie tego państwa klasycznego pomoru świń, niezwykle zaraźliwej choroby atakującej trzodę chlewną.
Wstępnie ustalono, że zakaz eksportu, a także transportu świń przez Luksemburg będzie obowiązywał do 15 marca. Pierwszy przypadek pomoru świń wykryto 4 dni temu, w środę pojawiły się dwa nowe ogniska.
Wokół farm z chorymi zwierzętami ustanowiono trzy kilometrowe strefy ochronne i dziesięciokilometrowe strefy wzmożonej ostrożności, gdzie prowadzi się badania i ewidencjonuje całą trzodę chlewną. Ponadto Luksemburg ogłosił absolutny zakaz przewozu świń między gospodarstwami.
Polska przez szereg lat nie mogła eksportować do krajów Unii żywca i mięsa wieprzowego ponieważ była uznawana za rejon w którym pomór świń występuje. Dopiero niedawno zakaz został zniesiony. Mimo środków ostrożności w Unii Europejskiej nadal odnotowuje się przypadki klasycznego pomoru świń. (aka)