Polski rząd woli drogi cukier
Od początku roku cena detaliczna cukru
skoczyła o ponad 100%, średnio z 1,8 do 5 zł za
kilogram. To skutek regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej.
Bruksela proponuje ich poluzowanie. Polski rząd się nie zgadza -
podaje "Rzeczpospolita".
25.06.2004 | aktual.: 25.06.2004 08:14
Reforma przygotowana przez komisarza ds. rolnych Franza Fischlera zakłada obniżenie gwarantowanych cen cukru o 40% przy jednoczesnym ograniczeniu produkcji o kilkanaście procent. Straty rolników Bruksela chce zrekompensować tylko w połowie poprzez dopłaty bezpośrednie. Jej zadaniem Unii borykającej się z Kłopotami gospodarczymi nie stać na więcej - pisze "Rz". Nie zaakceptuję żadnych rozwiązań, które obniżą dochody rolników - ostrzega minister rolnictwa Wojciech Olejniczak.
Polska jest po Francji i Niemczech największym producentem cukru w Europie. Jednak wydajność gospodarstw i cukrowni jest słaba. Nie miały one, jak ich zachodni konkurenci, unijnej pomocy na modernizację. Dlatego w razie zmiany obecnego systemu nasi producenci mogą nie wytrzymać konkurencji - podkreśla "Rz". (PAP)