Piekarze roku
Jakub Kubiak z Wrocławia został zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu na Piekarza Roku w kategorii zakładów zatrudniających powyżej 15 osób. W kategorii małych piekarni zwyciężył Witold Grela z Chełma.
08.09.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Dobry chleb to taki chleb, w który piekarz wkłada kawałek serca - powiedział Kubiak przyjmując nagrodę: wykonany z piaskowca bochen chleba.
Konkurs rozstrzygnięto podczas trwających od piątku w Jaworze V Miedzynarodowych Targów Chleba.
Do Jawora zjechało i prezentowało tutaj swój kunszt pięciu nominowanych do nagrody piekarzy, wytypowanych wcześniej w różnych regionach kraju przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa.
Podczas Targów każdy może z bliska obejrzeć jak wypieka się chleb, podziwiać prezentowane dzieła, np. wykonane z ciasta słoneczniki, aligatory, żółwie, jeże, czy herby miast. Piekarze zaznaczali, że te ostatnie wypieki nie nadają się do jedzenia, są bowiem wykonane ze specjalnej solnej masy. (pn)