Odśwież się ogonem wołu
Cukiernicy japońskiej firmy Akagi Nyugyo w Tokio postanowili walczyć z upałem, proponując całkowicie nowe smaki lodów. Chętni mogą sobie teraz kupić lody składające się w dużej części z mięsa rzadkich zwierząt.
07.08.2002 07:56
Tokijska gazeta Mainichi donosi, że spośród lodowych smakołyków można spróbować - między innymi - loda o smaku węgorza, ośmiornicy, krabów albo kurczaka. Prawdziwym hitem sezonu może okazać się jednak lód o smaku ogona wołu, który nawet w dużym upale daje poczucie chłodu. Dla wegetarian, cukiernia proponuje lody o smaku makaronu, batatów lub kaktusa.
Wymyśliwszy nowe rodzaje lodów, japońska firma nie zapomniała również o czworonożnych towarzyszach człowieka, którym upały też dają się we znaki. Lód dla piesków o nazwie "Wanko no Aisu" zawiera jednak mniej laktozy, by nie nadwyrężać psich żołądków, i smakuje podobnie do jogurtu.
Wszystkie "zwierzęce lody" można zamawiać z domu przez internet. (mp)