Nowe kłopoty McDonald's
Amerykański Urząd Kontroli Żywności
i Leków wykrył w daniach serwowanych w sieci McDonald's nie
ujawnianą przez żywieniowego giganta obecność produktów, które u
osób uczulonych powodują występowanie objawów alergii.
19.02.2006 | aktual.: 19.02.2006 20:30
Urząd, który przeprowadził kontrolę w związku ze skargami konsumentów, niezwłocznie skierował sprawę na drogę sądową.
Z Kalifornii i z Florydy napłynęły skargi od konsumentów, którzy zachorowali po spożyciu frytek w barach McDonald's.
Kontrola wykazała, że w sieci tej do frytek ziemniaczanych dodaje się dla polepszenia ich smaku i zapachu produkty pochodzące z przerobu mleka oraz zboża, na które wiele osób jest w różnym stopniu uczulonych.
Associated Press podaje konkretne przypadki wystąpienia niekiedy bardzo silnych objawów alergicznych u dorosłych i dzieci, po spożyciu frytek lub innych gotowych dań z dodatkiem derywatów mleka, zbóż, orzeszków arachidowych, jaj i ryb nie ujawnionych w oficjalnie podawanym składzie tych dań.
Urząd Kontroli żywności i Leków nakazał właścicielom sieci McDonald's informowanie klientów o składnikach serwowanych dań.