Niech żyje pizza!
Jak pizza trafiła na nasze stoły?
Jest okrągła i wszyscy ją kochamy - zobacz zdjęcia
Pizza, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, kilkanaście lat temu trafiła na nasze stoły.
Cały świat szybko zakochał się w cieście posmarowanym sosem pomidorowym i posypanym serem.
W Międzynarodowy Dzień Pizzy Wirtualna Polska przypomina historię tego specjału.
Grecko - włoski przysmak
Pizza prawdopodobnie wywodzi się z Grecji. Pierwsze placki podawane były z oliwą, czosnkiem i ziołami.
Z Grecji pizza trafiła do Rzymu i innych miast. Placek szybko zyskał popularność wśród biednych mieszkańców Półwyspu Apenińskiego.
Płaskie placki z Neapolu
Pierwotnie pizza miała kształt chleba. Dopiero w XVI wieku w Neapolu zmieniono jej kształt na płaski placek.
Sos pomidorowy
Dzisiaj nie możemy wyobrazić sobie pizzy bez sosu pomidorowego, jednak pomidory zaczęto dodawać do placka dopiero w XVII wieku (to też zasługa biednych mieszkańców Neapolu). Wcześniej uważano, że sprowadzone z Ameryki warzywa, są trujące.
Królowa pokochała danie biedaków
Za początek współczesnej pizzy uznajemy rok 1889, kiedy w placku zakochała się królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Na jej cześć nazwano najpopularniejszą pizzę - margheritę.
Pizza, jak włoska flaga
Tradycyjna margherita składa się z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Pizza ma kolor włoskiej flagi - czerwony, biały i zielony.
Marinara - pizza bez ryb
Drugą najpopularniejszą we Włoszech pizzą, jest marinara. Często mylona jest z pizzą pescatore, której podstawowym składnikiem są ryby.
Tradycyjna marinara składa się z ciasta drożdżowego, pomidorów, czosnku, oregano i oliwy z oliwek.
Jak pizza trafiła na nasz stoły?
Pizza trafiła na amerykańskie stoły w XIX wieku. Na początku sprzedawana była na ulicach włoskich dzielnic w Chicago, Nowym Jorku i innych dużych miastach.
Pizza na głowie
Pierwsza pizza w Chicago sprzedawana była przez ulicznego handlarza, który nosił ją... na głowie.
Specjalne blachy miały podwójne dno, w którym umieszczano węgiel. Dzięki temu pizza przez cały czas była gorąca.
Pizzę można zjeść prawie na całym świecie
Niedługo po tym w USA pojawiły się pierwsze pizzerie. Później zaczęły powstawać sieci restauracji serwujących włoski przysmak.
Mrożona pizza - szybki i tani obiad
Pizza stała się ulubionym daniem mieszkańców USA po tym, jak zrobiono z niej mrożonki. Zamrożony placek idealnie pasował do amerykańskiego stylu życia - można było przygotować go bardzo szybko.
Pizza po polsku
Do Polski pizza trafiła w latach 80. Jednak pizza po polsku znacznie różniła się od oryginalnej z Neapolu, ponieważ Polacy znacznie zmodyfikowali przepis.
Pizza po polsku
Na polskiej pizzy można znaleźć wszystko - warzywa, mięso, owoce. Całość posypana jest serem i polana sosem pomidorowy.
Gdzie zjeść dobrą pizzę?
Podobno najlepsza pizza podawana jest w Neapolu. Warto pamiętać, żeby wybierać restauracje, w których placki przyrządza się w piecach opalanych drewnem.