Nalewka będzie chroniona
Nalewka Onisiówka, wyrabiana przez Leszka Onisiewicza z Krzemienicy (gm. Słupsk) ma szanse zostać drugim w powiecie - po chlebie słowińskim - produktem tradycyjnym, prawnie chronionym. Wniosek marszałka województwa jest już w ministerstwie rolnictwa.
Odpowiedź spodziewana jest za kilka dni. Nalewka jest produktem alkoholowym na bazie spirytusu, z dodatkiem różnych gatunków miodów i tzw. hyczki czyli syropu z kwiatów czarnego bzu. Składniki są łączone w sposób naturalny, rozpuszczają się w spirytusie. Nalewka dojrzewa ok. 3 miesięcy. Po tym czasie uzyskuje bukiet i smak. Miód nadaje słodycz, a syrop lekką gorycz.
- Nalewkę zaczął sporządzać 40 lat temu mój ojciec - mówi Leszek Onisiewicz. - Dokładny przepis i proporcje składników znam tylko ja. Na liście produktów tradycyjnych w województwie jest sześć wyrobów. Oprócz Onisiówki, produktem tradycyjnym ma szanse zostać dziewięć innych wyrobów z Pomorza. - Ta lista służy identyfikacji wyjątkowych produktów - mówi Magdalena Dudek z departamentu rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku. - Na każdych targach i wystawach promujemy produkty regionalne jako wyroby Pomorza.