Najdłuższa chałka
Najdłuższą i najcięższą chałkę na świecie upiekli poznańscy piekarze. Miała ponad 285 (285,60) metrów długości i ważyła ponad tonę (ponad 1179,42 kg). Rekord zostanie zgłoszony do Księgi Guinessa.
Ustanowiono go z okazji 750-lecia lokacji Poznania i 750 lat poznańskiego cechu piekarskiego. Upieczoną chałkę rozdano wśród poznaniaków i gości kończących się w Poznaniu Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego "Polagra-Food". Chałka była wyrobem typowo poznańskim - do jej wypieku użyto bowiem mąki ziemniaczanej. Piekarze zużyli także 100 kilogramów margaryny, tyle samo cukru, 25 kilogramów rodzynek i tysiąc jaj.
Do tej pory najdłuższa chałka na świecie miała prawie 12 metrów. Rekord ustanowiono przed dwoma laty - także w Polsce. Kielecka chałka ważyła ponad sto kilogramów.
W Poznaniu chałkę wypiekano niemal 8 godzin. Użyto specjalnego piec, w którym jednorazowo mieściło się 12 metrów ciasta. Do bicia rekordu piekarze przygotowywali się trzy miesiące. Czy ich rekord zostanie wpisany do Księgi Guinessa okaże się za kilka miesięcy.