PolskaNajcięższy sękacz
Najcięższy sękacz
Rekord ciężkości - 30,90 kg osiągnął sękacz upieczony w Suwałkach (Podlaskie) podczas kolejnej próby bicia rekordu. Dotychczasowy rekord wynosił o 6 kg mniej.
23.07.2005 | aktual.: 24.07.2005 09:45
Sękacz to ciasto znane głównie na pograniczu polsko-litewskim. Piecze się je na specjalnym walcu nad paleniskiem. Podczas pieczenia walec obraca się, a na cieście powstają charakterystyczne odstające sęki - sople.
Do upieczenia najcięższego sękacza zużyto 520 jaj, 10 litrów śmietany, 10 kg margaryny i cukru oraz 11 kg mąki. Dla porównania - na zwykły sękacz potrzeba ok. 30 jaj.
Rekordowy sękacz z ubiegłego roku ważył 24,70 kg, ale był wyższy o 2 cm, miał 126 cm wysokości.
Próby pieczenia największego sękacza trwają w Suwałkach od dwóch lat.