Trwa ładowanie...
28-10-2007 09:58

Na orbitę z parmezanem

Włoska sztuka kulinarna osiągnęła niespotykane dotąd wyżyny. W amerykańskim wahadłowcu Discovery, krążącym po orbicie wokółziemskiej, jest nie tylko włoski astronauta Paolo Nespoli, ale także kilka pojemników ze specjałami włoskiej kuchni, które przygotowano na weekend.

Na orbitę z parmezanemŹródło: AFP
d3nnhqt
d3nnhqt

Nie są to dania, jakie Włosi jedzą na co dzień. Amerykańska agencja kosmiczna NASA postawiła włoskim kucharzom niezwykle trudne zadanie. Ponieważ na pokładzie promu nie ma lodówki, z jadłospisu wykluczono od razu ryby, mięso i jajka, a także pieczywo. W plastikowych pojemnikach znalazły się więc zapakowane próżniowo gotowana papryka, pasta z oliwek i pomidorów, ser parmezan, a na deser ciasteczka z migdałami i nugaty.

Ustalenie menu i przygotowanie go zajęły Włochom pięć miesięcy. Pracowały nad tym dwie wybrane firmy, z Bari i z Palermo, które mogą teraz śmiało reklamować swoje wyroby jako prawdziwe "niebo w gębie".

Marek Lehnert

d3nnhqt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3nnhqt
Więcej tematów