ŚwiatNa lody do Włoch

Na lody do Włoch

Pokrzywa, herbata z mlekiem, imbir i grejpfrut z szampanem to... nowe smaki włoskich lodów. Włosi, którzy uważają się za mistrzów świata w produkcji lodów, wymyślają coraz bardziej oryginalne smaki.

22.07.2002 | aktual.: 22.07.2002 14:55

Każda okazja jest dobra dla wprowadzenia nowego smaku lodów. Przed kanonizacją ojca Pio - w połowie czerwca - rzymscy cukiernicy przygotowali lody z rodzynkami, migdałami i słodkim winem, nazwane jego imieniem.

W Piemoncie młodzież szaleje za lodami z winem, nie tylko słodkim, ale i wytrawnym, szlachetnym "barolo" albo z kandyzowanymi owocami w pikantnym syropie, do tej pory podawanymi wyłącznie do mięs.
truskawkami z octem winnym, nie mogło więc zabraknąć i lodów o tym smaku. (mb)

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)