ŚwiatMenu "nie z tej ziemi"
Menu "nie z tej ziemi"
Francuski mistrz kuchni Alain Ducasse
opracuje na zlecenie Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA)
specjalną dietę dla przebywających w długich lotach pozaziemskich
kosmonautów - poinformowała BBC.
26.12.2005 | aktual.: 26.12.2005 07:36
Menu ma być odżywcze nie tylko dla ciała, lecz i dla ducha tych, którym przyjdzie spędzić w kosmosie ponad tysiąc dni. Jego podstawą będą rośliny, które można uprawiać na pokładzie statków kosmicznych, zaoszczędzając w ten sposób przestrzeń w ładowniach.
Wśród dziewięciu składników diety mają znajdować się m.in. ziemniaki, cebula, ryż, szpinak i sałata.
Alain Ducasse ma już na swym koncie kilka prestiżowych gwiazdek, które francuski przewodnik Michelin przyznaje najlepszym restauracjom.