ŚwiatMenu "nie z tej ziemi"

Menu "nie z tej ziemi"

Francuski mistrz kuchni Alain Ducasse
opracuje na zlecenie Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA)
specjalną dietę dla przebywających w długich lotach pozaziemskich
kosmonautów - poinformowała BBC.

26.12.2005 | aktual.: 26.12.2005 07:36

Menu ma być odżywcze nie tylko dla ciała, lecz i dla ducha tych, którym przyjdzie spędzić w kosmosie ponad tysiąc dni. Jego podstawą będą rośliny, które można uprawiać na pokładzie statków kosmicznych, zaoszczędzając w ten sposób przestrzeń w ładowniach.

Wśród dziewięciu składników diety mają znajdować się m.in. ziemniaki, cebula, ryż, szpinak i sałata.

Alain Ducasse ma już na swym koncie kilka prestiżowych gwiazdek, które francuski przewodnik Michelin przyznaje najlepszym restauracjom.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)