Kwaśnieją oceany
Poziom zakwaszenia oceanów wzrasta w rekordowym tempie. O wynikających z tego procesu poważnych zagrożeniach dla roślin i zwierząt naukowcy piszą w międzynarodowym raporcie.
Wody oceaniczne stają się coraz kwaśniejsze, bo rozpuszcza się w nich coraz więcej dwutlenku węgla z atmosfery. Jest to jedna ze zmian klimatycznych, za którą odpowiada człowiek, stwierdzają autorzy raportu. Ich zdaniem tak szybkiego zakwaszania oceanów nie było w ciągu ostatnich trzystu milionów lat.
Jeśli tak dalej pójdzie, to do końca wieku zakwaszenie wzrośnie o 170 proc. tego nie wytrzyma i wyginie prawie jedna trzecia gatunków roślin i zwierząt oceanicznych. Raport przygotowany przez 500 naukowców, zostanie oficjalne zaprezentowany podczas trwającego w Warszawie szczytu klimatycznego ONZ.
Dokument opublikowała organizacja o nazwie Międzynarodowy Program Biosfery-Geosfery(IBGP).
Zobacz więcej w serwisie pogoda