Konserwy z rezerwy
Do Małopolski trafi 162 694 kg konserw wyprodukowanych z mrożonych półtusz wieprzowych z rezerw mięsnych Agencji Rynku Rolnego - pisze krakowski "Dziennik Polski".
01.10.2003 | aktual.: 01.10.2003 06:18
Wieprzowinę w sosie własnym, mielonki, konserwy tyrolskie i pasztet mazowiecki dostanie około 430 placówek.
"Pierwsze transporty z 35 tonami konserw dotarły już do naszych magazynów i zaczęliśmy wydawanie produktów organizacjom pozarządowym" - mówi Beta Ciepła, przewodnicząca rady Stowarzyszenia Bank Żywności w Krakowie, koordynatora "Programu nieodpłatnego przekazania żywności z zapasów ARR". Konserwy otrzymają organizacje i instytucje, które wcześniej o nie wystąpiły. Blisko 163 tony konserw to miesięczne zapotrzebowanie na te produkty, zgłoszone przez placówki objęte programem. "Mamy nadzieję, że jeżeli tegoroczna akcja się uda, wówczas zostanie powtórzona w przyszłym roku" - dodała Ciepiela.