Konkurs potraw wigilijnych
Mało znanych, a nawet zupełnie zapomnianych
dań, podawanych na Wigilię można było spróbować podczas konkursu
Potraw Bożonarodzeniowych zorganizowanym w miejscowości
Spalona pod Legnicą. Zwyciężyły śliżyki wileńskie - rodzaj małych
kuleczek z ciasta drożdżowego nadziewanych makiem w słodkiej
zalewie.
11.12.2004 | aktual.: 11.12.2004 17:57
Zarówno członkowie jury, jak i większość gospodyń uczestniczących w konkursie, przyznali, że potrawa jest wyjątkowo smaczna i rzadko spotykana. Jej autorką była legniczanka, Danuta Pingielska.
To danie robiło się w moim domu na Wileńszczyźnie. Było wśród 12 dań, które obowiązkowo musiały znaleźć się na wigilijnym stole - powiedziała laureatka.
Uznanie jury zdobyły również przyrządzone przez nią pierogi z grzybami - inne jednak niż na ogół podawane, bo z ciasta na bazie mąki i kwaśnego mleka z dodatkiem sody i smażone na oleju.
Oprócz tego, na konkursie pojawiły się śledzie, podane na różne sposoby, w tym ze śliwkami, oraz gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym i chleb ziarnisty. Nie zabrakło barszczu z uszkami, zupy grzybowej, sałatek oraz tradycyjnych wypieków - makowca, murzynka i orzechowca. Hitem był także kompot z suszu.
Przepisy na te potrawy niestety często odchodzą wraz z gospodyniami, które jeszcze hołdują tej tradycji i same przygotowują wszystko od A do Z, dlatego takie imprezy są tak ważne. Tutaj można się wymienić tajemnicami na przyrządzenie potraw i przekazać swoją wiedzę innym - powiedziała Dagmara Holicka z legnickiego oddziału ośrodka doradztwa rolniczego.