Trwa ładowanie...
23-12-2013 05:57

Klub Śledziożerców

W śmietanie, w oleju albo w sałatce - w takiej postaci najczęściej będzie występował śledź na wigilijnym stole. Misją założonego 10 lat temu Klubu Śledziożerców w Szczecinie jest przekonanie Polaków, że to ryba smaczna i bardzo zdrowa.

Klub ŚledziożercówŹródło: PAP, fot: Andrzej Grygiel
d3056d8
d3056d8

Bolesław Sobolewski, restaurator i założyciel klubu, podkreśla wartości spożywcze tej ryby. - Ma kwas linolenowy, który doskonale działa na mózg. Zawiera biotynę, która odmładza nas, daje doskonałą skórę i cerę. Dodatkowo witamina E i kwasy jednonienasycone: Omega 3 i Omega 6. Żadna ryba tego nie ma - podkreśla.

Smaczny śledź to świeży, jędrny płat, więc zanim zabierzemy się do jego przyrządzania, warto sprawdzić w jakich warunkach był przechowywany. "Kupując należy przyjrzeć się w jakiej zalewie leży. Jeśli jest mętna, nieprzezroczysta, znaczy, że śledź był źle przechowywany i przygotowany. Zalewa powinna być krystalicznie przejrzysta"- wyjaśnia Bolesław Sobolewski. Członkowie Klubu Śledziożerców spotykają co roku w lutym, lipcu i w listopadzie. Czasami wymieniają się recepturami, również przed samym Bożym Narodzeniem. Aby zostać przyjętym do męskiego grona Śledziożerów trzeba samodzielnie przyrządzić potrawę.

Jak przekonuje Bolesław Sobolewski, śledź to ryba, którą można serwować i na słono, i na słodko. - Robimy sorbety, praliny, torty śledziowe. To słodkie smaki, które nie powinny nikogo dziwić. Cała Skandynawia zachwyca się śledziami na słodko. Robimy również śledzie po kozacku, w nim jest więcej pikanterii, bo dodaje się do niego wódeczkę - wyjaśnia.

Śledzie można uwędzić, usmażyć, zalać w occie, podać w galarecie, w pierogach lub "pod pierzynką". Dla tych, którzy chcą poeksperymentować w kuchni, szczeciński restaurator, zdradza prosty przepis: "Mak, miód, karmelizowane jabłka i śledź. Nie ma lepszego deseru! Trzeba dodać dobry, drahimski miód, lejący się. I makiem posypać. Zamiast makiełek zrobić śledzia z makiem"- zachęca.

Członkowie Klubu Śledziożerców to nie tylko zawodowi kucharze i restauratorzy, to również znani artyści i aktorzy. W 2014 roku Klub ma zamiar otworzyć swoją filię w Warszawie.

d3056d8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3056d8
Więcej tematów