ŚwiatInteligentne kobiety jedzą ryby

Inteligentne kobiety jedzą ryby

Spożywanie odpowiednich ilości kwasów
tłuszczowych omega-3 jest dwa razy ważniejsze dla rozwoju
intelektualnego dziewcząt niż chłopców - informuje "New
Scientist".

Inteligentne kobiety jedzą ryby
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

27.06.2008 | aktual.: 27.06.2008 19:12

Od dawna wiadomo, że kwasy omega-3, w które obfituje na przykład mięso łososia, podwyższają poziom inteligencji. Jak jednak wynika z badań, które przeprowadzili William Lassek z University of Pittsburgh oraz Steve Gaulin z University of California w Santa Barbara, szczególnie dużo tych kwasów potrzebują kobiety. Gromadzą bowiem w tkance tłuszczowej na udach i biodrach zapasy, niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu ewentualnego dziecka.

Badacze ocenili wyniki testów inteligencji niemal 4 000 osób przed 16. rokiem życia. Po wyeliminowaniu wpływu takich czynników, jak wykształcenie czy cechy genetyczne, okazało się, że wyniki dziewcząt jedzących wystarczającą ilość kwasów omega-3 były średnio o 1% lepsze. W przypadku chłopców różnica wynosiła tylko pół procenta.

Wcześniejsze badania Lasseka i Gaulina wykazały, że kobiety o proporcjach ciała, które mężczyznom wydają się szczególnie atrakcyjne - a więc z zaznaczonymi biodrami i wąską talią - są inteligentniejsze i rodzą bardziej inteligentne potomstwo. Atrakcyjna sylwetka ma związek z gromadzeniem kwasów omega-3.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)