Grill na medal
Mistrzostwo Europy i cztery złote medale zdobyli Polacy w VII Mistrzostwach Europy w Barbecue. Za rok impreza odbędzie się w Polsce.
28.06.2002 | aktual.: 05.07.2002 11:11
Mistrzostwa odbyły się 22 i 23 czerwca na Węgrzech, nad jeziorem Balaton. Ekipa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni - Polish BBQ King zdobyła Mistrzostwo Europy oraz złoto we wszystkich możliwych kategoriach: danie z żeberek, karkówki, polędwicy i deser.
Polacy zaprezentowali m.in. żeberka w sosie paprykowym i pomidorowym z ziemniakami, bryndzą i ziołami oraz paluszkiem z chleba. Karczek przygotowano z plastrami cukini i boczku, bazylią, na jabłkach, z sosem wiśniowym. Wszystkie kompozycje nawiązywały do motywu łodzi, ze względu na miejsce, gdzie mistrzostwa się odbywały.
Barbecue należy rozumieć jako spotkanie towarzyskie podczas grillowania. W barbecue uczestniczy minimum sześć osób, a produkty muszą znajdować się na grillu dłużej niż piętnaście minut. W Polsce raczej się grilluje - powiedział podczas konferencji Kurt Scheller, trener polskiej grupy.
W zawodach brało udział 18 zespołów m.in. z Austrii, Szwajcarii, Niemiec, Ukrainy. Potrawy oceniało 50 członków jury z sześciu krajów europejskich. Jury degustowało dania na każdym stoisku oraz "w ciemno", czyli nie wiedząc kto je przygotował. Polacy zdobyli 1269 punktów na 1400 możliwych. Na drugim miejscu uplasowała się grupa z Węgier.(ck)