GMO - ratunek czy trucizna?
Klimatyczne kontrowersje
Zmiany klimatu zmuszą nas do jedzenia tej żywności?
Żywność modyfikowana genetycznie (GMO) i ocieplenie klimatu - te dwa pojęcia zajmują od wielu lat nie tylko naukowców, ale także zwykłych ludzi. Oba wspomniane tematy wzbudzają ogromne emocje - powszechne są bowiem opinie, jakoby globalne ocieplenie było bzdurą wymyśloną, by zarabiać pieniądze, a GMO szkodliwą dla ludzkiego zdrowia ingerencją w naturę. Kto ma rację?
Oba pojęcia są ze sobą ściśle powiązane. Wraz z postępowaniem ocieplania się światowego klimatu, modyfikowanie żywności celem zwiększania jego wydajności będzie miało coraz większe znaczenie. Warto zatem dokonać pewnego podsumowania zagadnienia, opartego tylko na faktach, z pominięciem emocji i instynktów.
Masz ciekawe fotografie?
Byłeś świadkiem lub uczestnikiem ważnego zdarzenia? Poinformuj Internautów o tym, co dzieje się w Polsce, na świecie, w Twojej okolicy!
Zobacz więcej w serwisie pogoda. href="http://wp.pl/">