Dziś dzień pizzy
Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje się jednak, że narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Swoje święto obchodzi dziś pizza.
To danie jest obecnie popularne na całym świecie. Powszechnie jednak uważa się, że to Włosi są mistrzami w przygotowywaniu pizzy. Właściciel warszawskiej pizzerii "Il Caminetto" Walter Cherubini robi pizzę od 30 lat.
Opowiadał, że kiedy 20 lat temu przyjechał do naszego kraju, Polacy mieli problem z włoskim sposobem przygotowywania tej potrawy. Chcieli grube ciastko i dużo ketchupu. Tymczasem Cherubini robi pizzę bez drożdży na bardzo cienkim cieście i bez ketchupu.
Polacy bardzo często do pizzy dodają różne sosy, najczęściej czosnkowy. Walter Cherubini tłumaczy, że we Włoszech częściej zamiast sosów dodaje się oliwy. Mówi, że sekretem włoskich dań - pizzy czy pasty - jest właśnie odpowiednio dobrana oliwa.
Klasyczna włoska pizza to ciasto posmarowane sosem pomidorowym z serem mozzarella i świeżą bazylią. To te trzy składniki symbolizują flagę Włoch. Można jednak dokładać dowolne składniki - wedle gustu.
Pizza powinna być pieczona w wysokiej temperaturze - około 500 stopni, najlepiej w piecu opalanym drewnem dębowym.