Dziś dzień pizzy
Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje się jednak, że narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Swoje święto obchodzi dziś pizza.
09.02.2013 | aktual.: 09.02.2013 08:44
To danie jest obecnie popularne na całym świecie. Powszechnie jednak uważa się, że to Włosi są mistrzami w przygotowywaniu pizzy. Właściciel warszawskiej pizzerii "Il Caminetto" Walter Cherubini robi pizzę od 30 lat.
Opowiadał, że kiedy 20 lat temu przyjechał do naszego kraju, Polacy mieli problem z włoskim sposobem przygotowywania tej potrawy. Chcieli grube ciastko i dużo ketchupu. Tymczasem Cherubini robi pizzę bez drożdży na bardzo cienkim cieście i bez ketchupu.
Polacy bardzo często do pizzy dodają różne sosy, najczęściej czosnkowy. Walter Cherubini tłumaczy, że we Włoszech częściej zamiast sosów dodaje się oliwy. Mówi, że sekretem włoskich dań - pizzy czy pasty - jest właśnie odpowiednio dobrana oliwa.
Klasyczna włoska pizza to ciasto posmarowane sosem pomidorowym z serem mozzarella i świeżą bazylią. To te trzy składniki symbolizują flagę Włoch. Można jednak dokładać dowolne składniki - wedle gustu.
Pizza powinna być pieczona w wysokiej temperaturze - około 500 stopni, najlepiej w piecu opalanym drewnem dębowym.