Trwa ładowanie...
09-02-2013 05:20

Dziś dzień pizzy

Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje się jednak, że narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Swoje święto obchodzi dziś pizza.

Dziś dzień pizzyŹródło: Jupiterimages
d14d38a
d14d38a

To danie jest obecnie popularne na całym świecie. Powszechnie jednak uważa się, że to Włosi są mistrzami w przygotowywaniu pizzy. Właściciel warszawskiej pizzerii "Il Caminetto" Walter Cherubini robi pizzę od 30 lat.

Opowiadał, że kiedy 20 lat temu przyjechał do naszego kraju, Polacy mieli problem z włoskim sposobem przygotowywania tej potrawy. Chcieli grube ciastko i dużo ketchupu. Tymczasem Cherubini robi pizzę bez drożdży na bardzo cienkim cieście i bez ketchupu.

Polacy bardzo często do pizzy dodają różne sosy, najczęściej czosnkowy. Walter Cherubini tłumaczy, że we Włoszech częściej zamiast sosów dodaje się oliwy. Mówi, że sekretem włoskich dań - pizzy czy pasty - jest właśnie odpowiednio dobrana oliwa.

Klasyczna włoska pizza to ciasto posmarowane sosem pomidorowym z serem mozzarella i świeżą bazylią. To te trzy składniki symbolizują flagę Włoch. Można jednak dokładać dowolne składniki - wedle gustu.

Pizza powinna być pieczona w wysokiej temperaturze - około 500 stopni, najlepiej w piecu opalanym drewnem dębowym.

d14d38a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14d38a
Więcej tematów