Cytrusy kontra rak
Regularne jedzenie owoców
cytrusowych zmniejsza groźbę niektórych chorób nowotworowych -
stwierdzili australijscy naukowcy. Jedna pomarańcza dziennie to
gwarancja lepszego zdrowia - zalecają badacze.
W raporcie rządowej organizacji CSIRO dowiedziono, iż jedzenie co najmniej jednej pomarańczy dziennie może aż o 50% zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka przełyku, przewodu pokarmowego i jamy ustnej. Podobnie zresztą jedna pomarańcza dziennie może o 19% zmniejszyć ryzyko udaru.
Owoce cytrusowe przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy organizmu, tym samym zwiększając szanse skutecznego zwalczenia chorób, w tym także nowotworowych - wynika z raportu CSIRO.
Autorzy opracowania twierdzą też, że mają niezbite dowody, iż regularne spożywanie owoców cytrusowych zasadniczo zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy a także może pomóc w walce z otyłością.