Co jeść, by się nie zestarzeć?
Brytyjski dziennik "Daily Express" opublikował listę 20 produktów spożywczych, jarzyn i owoców, które hamują procesy starzenia. Naukowcy stwierdzili między innymi, że czekolada, herbata a także kawa zapobiegają rozwojowi raka i chorób serca.
20.10.2008 | aktual.: 20.10.2008 10:18
Wśród przedłużających życie owoców na pierwszych miejscach wymieniono jabłka, jeżyny i śliwki. Zawierają one naturalne substancje chemiczne hamujące rozwój komórek rakowych oraz zapobiegające degeneracji układu krwionośnego.
Badacze stwierdzili, że zawarcie w jadłospisie tych produktów oraz regularne ćwiczenia mogą być kluczem do długiego i zdrowego życia.
Lista kluczowych dla długiego życia produktów opublikowana przez brytyjskich naukowców: jabłka, jeżyny, czarna herbata, borówki, brokuły, pomidorki czereśniowe, kawa, ciemna czekolada, zielona herbata, pomarańcze, brzoskwinie, wiśnie, żurawina, maliny, czerwone winogrona, czerwona cebula, szpinak, śliwki, truskawki i otręby. Smacznego!
Rafał Brzeski