Chleb zdrożeje?
Ceny pieczywa powinny być podniesione już
dawno - twierdzą piekarze. Analitycy rynku żywności uważają
natomiast, że polskie pieczywo to produkt drogi i niskiej jakości,
pisze "Dziennik Polski".
24.08.2006 | aktual.: 25.08.2006 12:41
Podwyżki różnych składników pieczywa trwają od dwóch lat. Chleb już dawno powinien mieć inną cenę, bo jego produkcja staje się nieopłacalna - mówi Zdzisław Trela, starszy Cechu Rzemiosł Spożywczych w Krakowie.
Innego zdania są analitycy rynku żywności. W ostatnich 10 latach produkty zbożowe podrożały znacznie bardziej niż cała żywność. Obecnie nie ma żadnych ekonomicznych przesłanek do podnoszenia cen. Tym bardziej, że w pieczywie zmniejsza się udział podstawowego surowca, czyli mąki - podkreśla dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nierzadko mąka stanowi tylko 15% wagi pieczywa, a reszta to efekt "polepszaczy" i środków spulchniających.
Konsument nie zaakceptuje podwyżek. Kto podniesie cenę, będzie na cenzurowanym - przewiduje dr Świetlik. (PAP)