Chcesz schudnąć - nie jedz owoców
Naukowcy odkryli, że cukier znajdujący się w owocach - fruktoza, przyczynia się w dużo większym stopniu do otyłości niż inne typy cukrów. Co ciekawe, spożywanie fruktozy sprzyja odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii i brzucha.
26.06.2008 | aktual.: 26.06.2008 13:22
Fruktoza znajduje się m.in. w świeżych owocach, sokach owocowych, dżemach itp. Jak wynika z badań, osoby otyłe, które spożywały większe ilości fruktozy dużo częściej tyły w okolicach talii i bioder.
Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii przeprowadzili następujące doświadczenie: wybrali 33 osoby zmagające się z otyłością, po czym przez 10 tygodni obserwowali ich wagę i stan zdrowia podczas, gdy były one na normalnej, glukozowej diecie. Po tym okresie naukowcy połowie grupy zaczęli zastępować jedną czwartą dziennej dawki kalorii fruktozą, podczas gdy pozostała grupa osób wciąż dostawała glukozę. Po kolejnych 10 tygodniach naukowcy odkryli, że osoby z obu grup przytyły mniej więcej w tym samym stopniu, z jedną różnicą. Osoby które dostawały fruktozę dużo częściej tyły w okolicach bioder i talii, podczas gdy w drugiej grupie otyłość rozkładała się równomiernie na całym ciele.
Doktor Peter Havel, który prowadził doświadczenie, twierdzi, że potrzebne są dalsze badania, by odkryć związek pomiędzy fruktozą a otyłością.