Ceny słodyczy pójdą w górę
Ceny mleka, zbóż i kakao na globalnym rynku
biją rekordy. Duże podwyżki cen słodyczy są więc tylko kwestią
czasu - zapowiada "Puls Biznesu".
06.08.2007 | aktual.: 06.08.2007 07:17
Podwyżka cen wyrobów cukierniczych (zwłaszcza czekoladowych i ciastkarskich) jest nieunikniona z powodu drastycznego wzrostu cen surowców rolno-spożywczych na światowych rynkach. Z danych Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco wynika, że ceny mleka w proszku, masła, zbóż i kakao poszły ostatnio w górę o kilkadziesiąt procent.
To efekt nałożenia się kilku czynników: pogarszających się warunków klimatycznych, wzrostu produkcji biopaliw, a także wielkiego popytu ze strony szybko rozwijających się gospodarek, m.in. azjatyckich. I co najgorsze - nie ma widoków na poprawę sytuacji.
Problemom firm i wzrostowi cen produktów cukierniczych mogłoby zapobiec obniżenie stawki podatku VAT z 22 do 7 proc., a więc do poziomu, jaki obowiązuje np. w Niemczech czy Czechach - mówi Marek Przeździak z Polbisco. (PAP)