Trwa ładowanie...
duq6scz
unia europejska
30-04-2004 02:00

Bułka z szynką wchodzi do Brukseli

Producenci wędlin, piekarnie, sklepy
spożywcze, bary i restauracje, żeby funkcjonować na rynku po
akcesji, muszą dostosować się do unijnych wymogów - pisze "Gazeta
Prawna".

duq6scz
duq6scz

Dziennik podkreśla jednocześnie, że większość firm ten proces ma już za sobą, ale dla innych on się dopiero zacznie. "Wszystko wskazuje na to, że czarne scenariusze o masowym zamykaniu polskich firm nie sprawdzą się" - zaznacza "Gazeta Prawna".

Dla polskich firm z branży żywnościowej proces dostosowania się do unijnych standardów rozpoczął się przed kilkoma laty wraz z przyjęciem ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Unijne normy były wdrażane stopniowo, przedsiębiorcy mieli czas, aby móc się do nich dostosować - podkreśla "Gazeta |Prawna".

Dziennik dodaje, że zdecydowanie najwięcej problemów z przystosowaniem się do unijnych standardów miała branża mięsna i mleczna, dla której przewidziano bardzo surowe normy weterynaryjne. (PAP)

Więcej: Gazeta Prawna - Nasza bułka z szynką wchodzi do BrukseliGazeta Prawna - Nasza bułka z szynką wchodzi do Brukseli

duq6scz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
duq6scz
Więcej tematów