Bułka pod nadzorem
Od 1 stycznia 2004 r. muszą rozpocząć wdrażanie systemu HACCP nie tylko duże zakłady spożywcze, ale też piekarnie czy restauracje zatrudniające kilku pracowników. Tymczasem są firmy zajmujące się żywnością, które o systemie nie słyszały - pisze "Gazeta Pomorska".
HACCP (system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) obowiązuje w Unii Europejskiej od 1996 r. Polska, jako przyszły kraj członkowski, w Ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 2001 r., nałożyła obowiązek wprowadzenia systemu na duże i średnie (zatrudniające powyżej 50 osób) zakłady produkujące artykuły spożywcze.
W woj. kujawsko-pomorskim do tej pory HACCP wdrożyły m.in. wszystkie zakłady mięsne i mleczarnie z grupy A (spełniają normy unijne dotyczące bezpieczeństwa żywności), większość cukrowni i dużych zakładów spożywczych (np. bydgoska Jutrzenka) - pisze gazeta.