Browar Żywiec ma 150 lat
Żywiecki browar świętuje dziś jubileusz 150-lecia. Kilka tysięcy zaproszonych gości i pracowników bawić się będzie podczas Gali Jubileuszowej Tradycja i Współczesność.
W dniu imprezy otworzy swe podwoje Muzeum Browaru Żywiec, które urządzono w piwnicach wykutych w litej skale w podziemiach browaru. W kilkunastu salach o łącznej powierzchni blisko 2 tysięcy metrów kwadratowych zgromadzono wiele eksponatów, obrazujących historię browaru na przestrzeni półtora wieku jego istnienia. Zwiedzający mogą zapoznać się z historią żywieckiego producenta piwa, przejść m.in. po replice XIX-wiecznej uliczki czy zajrzeć do galicyjskiej karczmy.
Browar w Żywcu został założony w połowie XIX wieku przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. Za datę założenia żywieckiego Browaru przyjmuje się rok 1856, kiedy to dokonano jego rejestracji, a także uwarzono i sprzedano pierwsze hektolitry piwa. Pomimo wielu trudnych i dramatycznych momentów, browar nieprzerwanie pracuje do dzisiaj.